Vremea martie aprilie si mai 2014

VremeaPrognozaVremea martie aprilie si mai 2014

CRISANA 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
Tendinta generala a vremii pana joi, 22 mai, este de incalzire treptata. In acest interval mediile termice diurne vor creste de la 23 de grade la 28...29 de grade, vremea devenind calda pentru aceasta data calendaristica. Abia dupa 27 mai se va resimti o scadere usoara, de la o zi la alta, astfel incat, in ultimele zile ale intervalului de prognoza, temperaturile maxime vor fi, in medie, de 25 de grade Celsius. Temperaturile minime vor fi si ele in crestere in prima saptamana, de la o medie de 8 grade in prima dimineata, pana la aproximativ 15 grade in jurul datei de 27 mai, dupa care vor marca o scadere usoara, spre 13 grade, la sfarsitul celei de-a doua saptamani.  
In primele zile nu se vor semnala precipitatii, iar ploile, in general slabe cantitativ, isi vor face aparitia, la nivel local, dupa data de 27 mai. 
 
 
TRANSILVANIA 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
In prima saptamana temperaturile maxime vor creste, in medie, de la valori de aproximativ 21 de grade la inceputul intervalului, pana la 26...27 de grade intre 25 si 27 mai. Apoi valorile diurne vor marca o scadere treptata, spre 24 de grade in jurul datei de 1 iunie. Minimele nocturne vor marca si ele o crestere, de la 7 grade in prima dimineata, pana la 11...12 grade pe data de 26 mai, dupa care se vor mentine relativ constante in jurul acestei valori medii, pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza.  
Pana pe 27 mai, doar izolat si trecator vor fi ploi slabe, de scurta durata, iar apoi va creste probabilitatea pentru averse pe arii relativ extinse. 


OLTENIA 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
Vremea se va incalzi treptat pana pe 22 mai, cand va deveni calda pentru aceasta perioada a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 27...28 de grade, pornind de la 23 de grade in prima zi a intervalului de prognoza. Abia dupa 27 mai regimul termic va marca o usoara scadere, maximele diurne ajungand la valori normale pentru inceput de iunie, de 24...25 de grade Celsius, in ultima zi de prognoza. Temperaturile nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in crestere treptata, de la 9 grade la 14 grade in prima parte a perioadei de prognoza, pentru ca dupa data de 25 mai sa nu mai apara variatii semnificative. 
In primele zile probabilitatea pentru precipitatii va fi foarte redusa, iar dupa 24 mai vor fi ploi de scurta durata, in general slabe cantitativ, dar care in intervalul 27-31 mai vor fi pe arii relativ extinse. 
 
 
LA MUNTE 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
La inceputul primei saptamani de prognoza vor fi medii ale maximelor diurne de aproximativ 14 grade si ale minimelor nocturne de 3 grade Celsius, pentru ca dupa data de 22 mai, treptat, temperaturile sa creasca, spre 17...18 grade ziua, iar noaptea spre valori situate, in general, intre 8 si 10 grade, vremea urmand sa devina calda.  Aproape zilnic, mai ales in orele amiezelor, se vor semnala ploi slabe, de scurta durata, izolate in primele zile, insa in extindere dupa data de 24 mai. In intervalul 28-31 mai, pe arii restranse, acestea pot fi moderate cantitativ. 
 
Vremea martie aprilie mai

MARAMURES 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
In prima saptamana mediile temperaturilor maxime vor creste, de la 21 de grade luni pana la 27...28 de grade, in medie, in intervalul 23-26 mai, cand vremea va deveni calda pentru aceasta perioada a anului. O usoara scadere a regimului termic diurn va avea loc dupa data de 27 mai, pana spre medii de 24...25 de grade la 1 iunie. Temperaturile nocturne vor fi si ele in crestere, de la aproximativ 8 grade Celsius la inceputul intervalului, pana la 12...14 grade intre 22 si 31 mai.  
Probabilitatea pentru averse va fi foarte redusa in prima saptamana de prognoza, iar ploile, ce se vor semnala pe arii relativ extinse dupa data de 27 mai, vor fi in general slabe cantitativ. 
 
 
MOLDOVA 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
Pana pe 27 mai, vremea se va incalzi treptat, iar valorile maxime vor ajunge, in medie, la 27...28 de grade, pornind de la 23 de grade pe 19 mai. Dupa aceasta data, temperaturile vor marca o scadere usoara, treptata, spre 25 de grade in jurul datei de 1 iunie. Minimele nocturne vor creste si ele pe parcursul primei saptamani de prognoza, de la medii de 9...10 grade luni, pana la 14 grade duminica, valoare in jurul careia se vor mentine pe tot parcursul celei de a doua saptamani de prognoza.  
Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va creste in jurul datei de 20 - 21 mai si, din nou, dupa 27 mai, in rest fiind posibile doar izolat ploi de scurta durata, in general slabe cantitativ, cu precadere in cursul dupa-amiezelor. 
 
 
DOBROGEA 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
Valorile termice diurne nu vor avea variatii semnificative pe parcursul intervalului de prognoza, astfel incat mediile maximelor se vor situa intre 24 si 27 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 25 - 26 mai. Regimul termic nocturn se va mentine, de asemenea, relativ constant, la valori medii situate intre 14 si 16 grade Celsius, exceptand primele nopti, mai racoroase, in care temperatura aerului va scadea spre 11...12 grade. Probabilitatea pentru precipitatii se va mentine redusa atat in prima, cat si in a doua saptamana a perioadei de prognoza. 
 

BANAT 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
In primele zile ale intervalului de prognoza, vremea se va incalzi treptat, de la aproximativ 24 de grade in prima zi, pana la valori medii de 28...29 de grade in intervalul 23-26 mai. Ulterior, temperatura aerului va scadea usor de la o zi la alta, spre 25 de grade in ultimele zile ale prognozei, cand regimul termic va reveni la normal. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeasi evolutie, fiind in crestere de la 8 grade Celsius in prima zi, pana la 15 grade pe 27 mai, apoi in scadere usoara, spre 13 grade la sfarsitul celor doua saptamani.  
Probabilitatea pentru ploi slabe, de scurta durata, va creste dupa data de 24 mai, insa averse pe arii mai extinse se vor semnala dupa 27 mai. 
 
 
MUNTENIA 19 MAI - 01 IUNIE 2014 
In decursul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic diurn nu va avea variatii importante, mediile temperaturilor maxime urmand a se situa, in general, intre 26 si 28 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori intre 25 si 27 mai si cele mai scazute in prima si ultima zi de prognoza. Temperaturile minime vor marca o crestere, de la 9 grade in prima dimineata, spre 13...14 grade in intervalul 25 mai - 1 iunie. In prima saptamana doar izolat si trecator, mai ales in orele amiezelor, va ploua slab, iar dupa data de 27 mai creste probabilitatea pentru averse la nivel local.  
 
Martie 2014
Temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile multianuale, exceptand regiunile sud-estice si local sudice, unde se vor situa peste normalul perioadei.
Cantitatile lunare de precipitatii vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii, exceptand sud-estul, unde se vor incadra in normele climatologice.
 
Aprilie 2014
Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de mediile climatologice in cea maimare parte a teritoriului, exceptand sudul tarii, unde local valorile termice se pot situa sub limitele normale.
Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta in general o tendinta de excedent investul, centrul si nordul tarii, iar in restul regiunilor vor fi posibile valori apropiate de mediile multianuale.
 
Mai 2014
Valorile termice vor fi in general apropiate de mediile multianuale, local in centrul si nordul tarii fiind posibile temperaturi medii lunare sub normele climatologice.
Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in general peste mediile climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand sud-estul, sudul si vestul tarii unde acestea pot inregistra valori normale.
 
Iunie 2014
Temperatura aerului va avea in general valori medii apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii, posibil peste norme local in vest si sud-est.
Cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de mediile lunare in zonele centrale si nordice, iar in restul teritoriului acestea vor avea in general o tendinta de deficit.

 
Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
[19 Mai 2014]


Distribuie in reteaua ta favorita (apasa unul din butoanele de mai jos)

Vezi si alte stiri

Tags: martie | aprilie | mai

Comentarii

Numele tau *
Adresa email * (Poti sta linistit! Nu va fi facuta publica)
Comentariu
Maxim 1000 caractere.
Cod de securitate *


Fii primul care adauga un comentariu.